Tarangire nationalpark

Tarangire nationalpark ligger ungefär 120 kilometer söder om Arusha och är en av Afrikas okända juveler. Parken är 2600 kvadratkilometer och därmed knappast en av Tanzanias största parker, men dess öppna vidder beströdda av tusentals baoab (apbrödsträd) skapar ett helt ojämförbart landskap. Parken är lättillgänglig och har en av de största viltkoncentrationerna i Tanzania (större vilttäthet hittas enbart i Ngorongoro kratern). En annan fördel med parken är att det inte är lika många turister här som i de andra parkerna i Tanzania. 

Att få se vilt i Tarangire påverkas mycket av tillgången på vatten, under torrperioderna samlas många djur vid Tarangirefloden som utgör parkens enda permanenta vattenkälla. Tarangire är också det bästa stället i Tanzania för att se stora elefanthjordar (upp till 300 åt gången) och buffelhjordar. Faktum är att antalet djur överlag är rent överväldigande: 30 000 zebror, 25 000 gnuer, 5 000 bufflar, 3 000 elefanter, 2 500 Maasai giraffer och över 1 000 oryxer (gemsbok). Bland rovdjuren finns lejon (som har en benägenhet att klättra i träd, precis som sina kusiner vid sjön Manyara), gepard och leopard. 

Parken är också känd för sin stora artrikedom bland fåglar. Endast sjön Manyara kan skryta med fler fågelarter. Ashy-stare, rufous-tailed weaver och black-collared lovebird är några av de mer ovanliga fågelarterna som fågelskådare gärna håller utkik efter.

Tarangire nationalpark - Safari Tanzania

Tarangire nationalpark – Safari Tanzania

Tarangire nationalpark - Safari Tanzania

Tarangire nationalpark – Safari Tanzania

Bufflar i Tarangire nationalpark - Safari Tanzania

Bufflar i Tarangire nationalpark – Safari Tanzania